Decemberbreve 2017

11-12-2017

Jeg har i den grad sovet i timen! Og mens jeg har været travlt beskæftiget med det, udkom der I SEPTEMBER 5 meget smukke frimærker med buketter med hvide -vinter- blomster kreeret af blomstermanden Claus Dalby. De er jo oplagte til at sætte på julebrevene, og lad jer ikke stoppe af "posthusene" (de havde ikke nogen i Nakskov i dag!), de kan jo også bestilles på nettet og bliver sendt fragtfrit. Så der er ingen undskyldning for at springe julebrevene over - også fordi der er de sødeste julemærker fra Julemærkehjemmene i år!

Godt jeg - endelig - opdagede det, inden brevskrivningen skal i gang i weekenden.

 

10-12-2017

Eller 2. advent, som det hedder på nudansk... Håber I har haft en hyggelig søndag med forskellige gøremål. Har hørt lidt om noget småkagebagning ?

I tror nok ikke jeres egne øjne, men her ses en lille skål af dagens frembringelser hos os, finskbrød (som vor Mor lavede dem). Det var ældstebarnet, der satte det i gang forleden ved at lægge at foto af opskriften fra børnenes håndskrevne juleopskriftsbog, hvori der altså blandt andet er opskrifter på Mormors småkager. Og da dagen her var sat af til forskellige julegøremål, gran i krukker, troldegren i gangen, sølvklokke i stuen osv osv, så passede det jo fint at prøve kræfter med lidt småkager. Nu har vi så spist et lille fadfuld til kaffen i lyset fra adventskransen, så er det vel så godt, som det kan blive!  (Eller, nej, for småkagerne er selvfølgelig ikke gode nok, læs som vor Mor lavede dem, og det er derfor, jeg aldrig bager småkager. Vi afventer ældstebarnets småkage!)

07-12-2017

Julekrybben er pakket ud med alle de små dele, der skal placeres rundt omkring. Så kan historien fortælles endnu en gang.

Den kunne jo komme sådan her:

"Hvor var det godt, at vi fandt frem

til denne stald i Bethlehem."

"Derude var der så koldt i nat.

Jeg tro'de, Gud os havde forladt"

Det første sagt af Josef, det andet af Maria. Og scenen er sat i en gymnastiksal til juleafslutningen på en skole. Sådan var det HVERT ÅR i min barneskole. Jeg husker ikke, hvilken klasse der spillede (3. Eller 4.?), men jeg husker tydeligt disse første linjer. Resten af fortællingen kommer i denne da-dum-da-dum-rytme, nemt at lære for børn. Og figurerne var også ens klædt på hvert år, Maria fx i en stor, klar blå kappe. 

Da jeg selv blev lærer og skulle stå for årets julespil med en super dejlig 3. klasse, ville jeg gerne prøve at spille dette stykke med dem. Normalt var det et nissespil eller et eventyr, klasserne prøvede kræfter med. Jeg søgte og ledte efter stykket, regnede godt med at det kunne være en gamle læsebog, og endelig var der en ansat på Amtscentret, som kunne hjælpe mig. Han havde gået på min gamle skole og fandt teksten i en gammel læsebog! Og så gik vi i gang, godt hjulpet af de gode forældre, der stod bag børnene, de sørgede for kostumer og rekvisitter. Og endelig kunne vi præsentere det til et stor forældre- (og bedsteforældre)fest og selvfølgelig til skolens juleafslutning. Og de var da så dygtige! 

05-12-2017

Jeg har i mange år købt lidt nyt til julekrybben, når vi har været på ferie, og der har været lejlighed til det. Forrige år kom der to små bitte lam med hjem fra Azorerne. En huskat blev købt sidste år (i København). Og i år er der kommet endnu et dyr til, nemlig en lille bitte ugle. Den kan da godt passe ind i krybbemiljøet, synes jeg. Den er købt på Sardinien her i efteråret, hvor det viste sig, at de (også) har en tradition for små lerfigurer. Jeg ved ikke, om de bruger dem til krybbespil, men det var jo også på Sardinien, vi så et kæmpe krybbespil i rødler med masser af figurer i børnehøjde, som var arrangeret omme bag en kirke. Den lille ugle blev købt sammen med en lille madonnafigur, som også er en lille klokke. 

Mange af figurerne i mit krybbetableau er jo hjemmelavede, andre købt til, og endnu andre Santons fra Provence, hvor jeg hvert år købte en figur, der kunne passe ind. Le Bebe Jesus er købt på sådan en ferie (den oprindelige var en perle med glorie af guldpapir, svøbt og liggende i - en valnøddeskal!) Den lille Jesus fik selskab af en kamel, som var fulgt med de hellige tre konger.

Nu må jeg se at "få Jesus ned fra loftet", så jeg kan flytte den nye figur ind i stalden. Men jeg mangler jo Alberte til at hjælpe mig, men i år har hun fået sin egen Jesus, som hun kan pakke ud og stille op her til jul.