Decemberbreve 2015

13-12-2015

Sandra og Peters bryllupsdag! I dag har vi været til bryllup hos de to unge mennesker. Det har været en forrygende flot dag med rørte tårer og stor glæde! Sandra var så sød i sin fine kjole og Peter høj og flot i stiligt jakkesæt! Katharina fulgte trop som brudepige, og jeg skal sent glemme, da vi stod lige bag de tre ved døren ind til bryllupslokalet: Peter med Sandra i sin højre hånd, men først da Katharina var kommet over i hans venstre hånd, var de klar til at gå ind...

Og bagefter var vi til reception hjemme i deres lejlighed med lækker mad og den flotteste bryllupskage, som de skar for med fint sølvtøj. Det var ikke nogen julefest overhovedet, men denne dag i december vil altid minde os om denne gode dag, hvor vores Peter fik sin familie, familien Larsen! 

PS Billedet er lånt fra Facebook, men det er det bedste, så jeg håber det er ok.

11-12-2015

Det er en stille aften efter en temmelig hektisk uge, vi har brug for lidt stilletid, sidder og nyder det lækre chokolade, der var i pakkekalendren her til morgen, mens jeg kigger på det dejlige billede af Simon, der har gået Luciadag i børnehaven her til morgen. Hvor ser han sød ud! Men forud for denne aftenstund er gået forberedelser, som bla har indbefattet porcelæn, først skulle det findes frem og så klargørers og pakkes, tøjet er hængt frem, her står poser fyldt med gaver, adventsgaver forstås, de skal jo lige med også. Nu giver vi os tid til at glæde os, ligesom jeg lige har set på Facebook at morgendagens hovedpersoner også glæder sig. 

Vi ses alle sammen i morgen til den store fest! Det skal ikke være en julefest, men hvis man skæver lidt ud af øjenkrogene, kan man nok ikke helt undgå at se alle lysene i byen. Lad os bare lege, at de også er til ære for "vores". 

08-12-2015

Juledigte og julebøger, det er hvad jeg har beskæftiget mig med de her dage. I går aftes havde vi juleafslutning i vores litterarturkreds, og lærer-Lars havde delt et lille teksthæfte med julesalmer og -digte ud til os, som vi så gennemgik. Dan Turells vrængende og knivskarpe kritik af alt julehalløjet, Aidts første jul i New York, Pontoppidans tankevækkende gøren opmærksom på den lille julesorg, og så selvfølgelig et par af de store "Den yndigste rose er funden" og Grundtvigs englesang, Så vandre Guds engle op og ned ad salmens tonestige. Det er alvorligt nok, når vi gennemgår tekster, men i den grad også hyggeligt at læse og genopfriske de gode tekster. 

Og så her til morgen blev der stillet en bogpakke ved min hoveddør allerede kl. 6 i morges, og da jeg åbnede kom den dejligste børnebog frem, som selvfølgelig blev læst med det samme. Kim Leine har begået et lille mesterværk af en kalenderbog, dog kun med 12 afsnit, om drengen Andreas og hans familie, som bor på Grønland. Far og Andreas drager af sted med hundeslæden ud i den vilde isnatur for at lede efter julemanden. Og det lykkes selvfølgelig, men hvad der er mest vigtigt, er at Faren finder tilbage til sin juleglæde. Dejlige tegninger af Peter Bay Alexandersen hjælper os til at forestille os den fremmede natur. Dejlig bog, der nok skal blive et juleHit! Den kan læses her i december, hvis nogen skulle komme forbi og trænge til en historie...

06-12-2015

Så kom 2. søndag i advent med to tændte lys på adventskransen. Og her har vi haft selskab til højtidssøndagen. Vi fik "Jesus ned fra loftet", og en anden af de ting, vi har foretaget os i weekenden, er at synge. Forskellige julesange, nogle kendte, men der var også en ny. Den får I lige teksten til her, tænker den kunne falde fint ind i vores juleaftendanseomjuletræet- repertoire? Historien om julesalmen får I henne under børnebørnene.

Englesang

 

Mel: Den lille frække Frederik

Der sad en lille engel glad

og spiste sig en englemad

med juledrys og stjerner på

højt oppe midt i himlens blå

 

Han nynned’ spændt : snart er det jul

hvor engle daler ned i skjul

og midt imellem men’sker stå

med engletøj og vinger på.                                  

 

Så skal vi juble: det er sket

og verden har ej mage set.

Nu synges skal i hvert et hjem:

Et barn er født i Betlehem”.

 

Og englen nøs med englelyd

af fjer og frost og julefryd.

Nu skal han flyve ned på jord

og glæde børn og far og mor!

                                   Bente Viuf, 2000 Kilde benteviuf.dk)

 

 

04-12-2015

I dag er det Morbror Sørens fødselsdag, og hvis vi stadig var børn, kunne december først rigtig starte denne dag.Så kom vores Farfar og hans kone på fødselsdagsbesøg, og de havde en papjulekalender med til os. Den skulle samles og havde tit elementer, der kunne dreje eller vippe. Så kunne den stå på kaminen og bevæge sig i varmen, der steg op fra det store brune skrummel, der udgjorde hovedkilden til varme i vores del af huset. Forrige år var vi på besøg i Den gamle By i Århus i december, og der havde de en udstilling af disse gamle julekalendere. De kom rigtig frem der først i 50'erne. Pakkekalendere, som blev almindelige senere, var helt utænkelige, gaver fik man til jul og ikke før! 

Tillykke med fødselsdagen, Morbror Søren!