En halv time i haven

08-04-2019

Det er så et år siden, at jeg har været i haven, hvis man skal tro disse opslag. Sådan forholder det sig nu ikke. Men de halve timer har taget deres begyndelse for et stykke tid siden, blot skal vejret være ordentligt, for at jeg kan lave lidt deruden. Klippe roser og lavendler og klematis, tømme krukker så de er klar til nye planter, og i går fik vi beskåret buksbomhækken mellem terrassen og græsplænen. Det skulle vi have gjort allerede sidste, men kom for sent, så min andel i år har været "at plage" om at få det gjort. Og nøj, hvor har det pyntet! Og ellers bruger jeg gerne den halve time på bare at nyde alt det, der vælter op af jorden, hver dag noget nyt. Det blå bed (billedet) omkring paradisæbletræet er så flot med Balkananemoner og scillaer. I går opdagede jeg, at bonderosen ude foran havde store knopper, som nærmest var ved at springe ud, det er da lidt dristigt af den plante, synes jeg. 

03-04-2018

Når sneen endelig forsvinder, og temperaturen kryber bare lidt deropaf sammen med det tiltagende lys, ja, så må man bare ud i haven. Det er dog ikke det store, jeg kan udrette - endnu, men jeg piller lidt rundt omkring, saksen er parat til alt det tørre, der skal klippes af. Men foreløbig er det blevet til at plante nogle krukker til med stedmoderplanter. Og dem havde jeg pludselig rigeligt af, idet jeg måtte opgive at plante på kirkegården lige før påske - torden var dybfrossen og umulig at grave i, så jeg tog alle blomsterne med hjem igen og har altså nu plantet dem i mine egne krukker. Bla har jeg fundet min Mormors gamle dejfad frem til at plante i, det er nu ikke så velegnet fordi det er svært at lave dræn i, og når det står ude på havebordet fyldes det hurtigt med vand. 

19-06-2017

Der er altid noget at lave, og som oftest rækker en halv time ikke til meget. Men der SKAL være tid til at nyde haven også, og det bliver der også! I øjeblikket blomstrer alle roserne første gang, lyserøde, mørkerøde, hvide, gule, de er bare så flotte. De nederste grene er lidt bidt i, det kan jeg takke rådyrene for, men da de fleste af roserne er store og går i vejret, bliver der nok til begge parter. Og i dag har jeg hentet de første jordbær fra vores nye eksperiment. I de tre store krukker, der står foran huset, har vi plantet i alt 6 jordbærplanterne, som altså bærer nu. De lækreste fine jordbær, som har en god smag. De blev købt en travl lørdag, og der var ikke artsbetegnelse på Bakken, men jeg er heldig, de har den gode lidt syrlige jordbærsmag, som jeg så godt kan lide. Men når det gælder jordbær med fløde, jordbærgrød og jordbærsyltetøj, så tyr vi som sædvanlig til Jordbær-Charlotte, det er nu engang nemmere end at have en hel jordbærhave herhjemme selv. 

02-05-2017

Det er en hård kamp at få etableret magnolien i haven. Den blev plantet for nu efterhånden en del år siden, men det kniber gevaldigt at få den rigtigt i gang. Måske er det voksestedet, der er forkert? Men i år er faktisk det bedste, jeg har set, tre store grene med i alt 10 blomster. Men hvis den havde opført sig, som jeg havde planlagt, så havde jeg nu et pænt stort tidligt blomstrende tulipantræ ovre ved legehuset! 

Hvorfor netop tulipantræ? Jeg tror måske nok, der er forskel på disse to planter. Men for mig er det er dejligt forårstegn. Da jeg var barn, gik vores første sejltur i foråret altid op til Guldborg, og der var to sikre forårstegn, som vi skulle i land for at finde. Den ene var .. Ude i skoven. Den anden var oppe i byen, hvor der var en have med et kæmpe stort tulipantræ, sådan kaldte min Mor det? Det bar så flot, jeg forelskede mig i disse blomster og havde også det i tankerne, da jeg plantede mit eget. Mange år senere forærede vi min Mor og Far en magnolie til deres have til deres 40 års bryllupsdag, og den var meget stor og flot, da vi solgte min Mors hus, efter hendes død. Så det er altså disse træer, jeg har haft i  tankerne, men måske jeg kan nå det endnu med det jeg har i haven.

29-04-2017

Jeg vil gerne dyrke mine egne krydderurter, purløg, persille (både krus- og bredbladet), dild, det giver jo sig selv, næsten. Men så kommer oregano, timian, salvie, rosmarin, de skal plantes og passes. Dertil fik jeg for et par år siden et højbed, så jeg kunne styre planterne. Men nu skal der prøves noget nyt, nemlig koriander. De havde masser af disse planter i plantecentret forleden, så jeg købte to planter. Den medfølgende lille tag fortæller, at de kan plantes i al slags jord(?), og at de gerne vil have fuld sol. Lige nu minder planten om bredbladet persille, så den virker lidt sart. Men jeg håber det lykkes, det kunne være lækkert lige at hente nogle friske blade til couscoussalaten eller til den stegte fisk. 

Jeg blev også lokket til at købe en plante, der hedder Olivenurt. Den dufter rigtigt af oliven og skulle være god til drys. Bliver spændende, om jeg kan holde liv i disse nye krydderurter, som vist nok ender med at blive plantet i en stor krukke og ikke i højbedet.

Vi er også i gang med den årlige basilikumkrukke til drivhuset, men det driller godt nok, sikkert pga aprilkulden. Det er for tidligt endnu med hjemmelavet pesto.