Restemad

01-05-2014

hører normalt ikke til mine livretter. Jeg synes vores bardom bestod af opvarmet sovs og opvarmede kartofler, og INGEN af delene er til at få ned. Så da jeg selv blev ansvarlig for en familiehusholdning, blev begrebet restemad eller opvarmet mad nærmest udryddet. Hver dag skal have sin nylavede mad - måske enkel og hurtig mad, men nylavet! 

Men indrømmet, der sker af og til madspild på den måde. Og det er i al fald ikke moderne lige nu, snarere tværtimod, alt skal bruges, intet må gå til spilde. Det forpligter jo lidt til at være kreativ, hvad rester angår. Og så går der sport i det, hvordan kan man bruge diverse rester, så der stadig bliver en god middag ud af det?

Jeg prøver - og kommer af og til op med noget rigtig lækkert! 

01-05-2014

Sommetider får jeg forkøbt mig i bananer, eller rettere dem jeg har købt bliver for modne, inden vi får spist dem. Men så bliver de til restemad, eller restekager:

Muffins med bananer og chokolade

125 gr brun farin ( rørsukker) piskes sammen med

1 dl solsikkeolie ( vindruekerneolie).

2 æg piskes i, et ad gangen.

Mos 3 bananer (2, rør lidt citronsaft i mosen) og

hak 100 gr chokolade (50).

Vend i æggemassen.

Desuden 173 gr hvedemel, 2 tsk vanillesukker, 1 tsk bagepulver.

Dejen fyldes i 12 muffinsforme og bages ved 200 grader i 12-15 min.

25-03-2014

Ris

En af favoriterne her i huset, når det kommer til restemad, er ris. Det kan være svært at dosere mængden rigtigt, når man koger ris. Jeg er tilbøjelig til at bruge samme mængde/opskrift hver gang, og afhængigt af hvad vi skal have til risene, kan der godt af og til blive en rest ris (og eller små man jo lave en "rest"...).

Stegte ris på sauterpanden. Risene steges i lidt olie med presst hvidløg og hakkede løg. Og så kan der ellers tilsættes grønsager og kød, også gerne rester, til man har en passende portion til middag. Afhængigt af hvilket kød der tilsættes, kan der krydres med oregano, spidskommen, gurkemeje eller? Lidt citronsaft er også godt. Og måske skal panden have lidt væde tilsat.

Rissalat. De kogte ris marineres i en olie/citrondressing, må gerne stå og trække lidt så risene kan suge af dressingen, og så igen kan man jo blande i, hvad der nu er i køleskabet eller urtehaven, salat, løg, bønner, ærter, porrer, tomater, majs... Og kødet kan også være alt fra en rest oksekød til noget røget kød, hamburgerryg eller kylling, eller måske lidt laksekød.  

Begge disse måder er rigtig gode til en rest ris, faktisk så gode at det er værd at skabe en rest ris, hvis ikke den kommer af sig selv!