Decemberbreve 2013

05-01-2014

Det er ikke december mere, men alligevel den sidste aften i denne jul efter gammel skik; så kan vi tænde vores helligtrekongerslys med de tre grene, og når det er brændt ned, er julen definitivt forbi for denne gang.... hvis vi altså bare havde fået fat i et lys, men det er ikke lykkedes i år af forskellige grunde. Men jeg tror nu alligevel, at jeg vil tænde mit eget private lys og tænke på alle de gode juleoplevelser, vi har haft - lige fra de første gaveindkøb til modtagelsen af børnenes hjemmelavede gaver, fra de første travle juletræsfældningsdage til de fine, pyntede træer, vi har set rundt om, fra de første æbleskiver og børnebørnenes hjemmebag til ældstebarnets fyldte kagedåser, fra stille stunder med god musik i radioen til huset fyldt af unge og gamle, fra småkusiner og fætre i vild leg rundt i huset til de ældres mere stille samtaler! 

Tusing tak for alle de dejlige juleoplevelser med jer alle sammen!

29-12-2013

vi har haft her 4. juledag - ligesom vi plejer (og har gjort i mange år, hvor mange mon efterhånden?), en fætter-kusine-dag med Morfars familie fra Fyn og fra Fejø. I år var vi 22, yngstepigen 1½ år og ældstemanden godt 70, så der var både store og små og dem ind imellem. Snak og god mad (det sagde de i hvert fald), lidt gaver til børnene og hygge og leg ikke mindst. Børn som kun ser hinanden en gang om året, men som er grandfætre! Er det ikke stort! Vi tror på, at det er godt for børnene at have denne familiefølelse, de er der, det er ikke så tit, vi ser dem, men vi har noget til fælles, ikke mindst historierne om "forfædre og -mødre".

Tak til jer alle for at have været med, og hvis ikke før, så lad os ses igen til næste år, samme tid, samme sted!

26-12-2013

I går aftes kom vi til at snakke om vores juleafslutninger på Kappel Skole for mange år siden. Vi holdt jo aftenfest for "hele sognet", der kom store og små fra hele området, bare de havde den mindste tilknytning til skolen, så fandt de anledning til at møde op. 3. klasse spillede et lille julespil med nisser eller et krybbespil, vi gik om juletræet og sang i vilden sky, og børnene fik godteposer. Godteposerne og juletræet blev betalt af Snedkermester Frederiksens Fond, som skulle gå til en julefest for børn i Kappel Sogn (han havde ikke lige regnet med at Langø skole ville blive lagt sammen med os, så alt hvad der kunne komme fra Langø også var repræsenteret). De voksne hyggede sig med kaffe og de lagkager, som frk. Søgård havde lavet med nogle 6. klasser i husgerning. Men det helt store disse aftener var "folkevandringen" til en oplyst Kappel Kirke, når festen på skolen sluttede. Så var vi til aftengudstjeneste med vores dejlige præst Birgitte Villadsen, som altid havde forberedet nogle meget børnevenlge indslag. Og børnene sad med deres nissehuer og guffede slik i sig, mens de mindste af dem sank længere og længere ned i sæderne.  Vi sang også den sang eller salme, som vores gode musiklærer Thomsen havde lært os, nemlig Kaj Munks "Der skinner et lys fra en stjerne". Kan I huske den?

1. Der skinner et lys fra en stjerne

igennem natten herned.

Der lyder en tone fra himlen

til jorden om fred, om fred.

2. Hernede er lysene stænget.

I mørket høres kun skrig,

som truer, hoverer og jamrer,

for jorden ved kun om krig.

3. Bliv ved, du ensomme stjerne,

at sende dit lys mod jord,

til hjerterne dog omsider

bøjer sig dybt og tror.

4. Og syng om freden, Guds engle,

utrættelig syng og spil,

til hjerterne dog omsider

bøjer sig dybt og vil.

(December 1941)

 

25-12-2013

alle sammen! Julemorgen efter en dejlig juleaften med mad og gaver og juletræ og julesange - og nu bliver der leget igennem med alle de fine julegaver! 

21-12-2013

Vor sol er bleven kold,

vi er i vintervold.

... hvis solen altså overhovedet er der et eller andet sted, men det er vintersolhverv, og vi har årets korteste dag på sølle 7 timer og 9 minutter. MEN nu vender det, langsomt, men det vender allerede nu, hvor vi har i hvert fald to vintermåneder tilbage ( sidste år talte marts jo desværre også med i vinterstatistikken!). OG fandt jeg ud af, at når vi bor i Syddanmark, så er vores dag faktisk hele 43 minutter længere end den er oppe i Skagen! Hvor heldig kan man være...