Naturhistorier

22-11-2013

Malthe er ude at sejle med Morfar i skumringen, og denne dag er de vidne til et fantastisk flot syn, nemlig den opstigende måne hen over Langø. Malthe har før studeret månenn, og nu sidder de og iagttager måelandskaberne, og det er der rig lejlighed til, når månen lige er stået op, for da er den meget større end senere på aftenen. Malthe ved godt, at månen ikke lyser af sig selv, for Far har forklaret ham, at solen skinner på månen, så det ser ud somom den lyser kraftigt op på himlen.

Men der er jo mange flere ting - spændende ting - at lære om månen.

19-11-2013

Himlen har været dækket af flokke af trækkende gæs hele weekenden. Gæssene laver tegn på himlen, mener Malthe. Og Morfar fortæller Malthe, at gæssene flyver sådan i et spidst tegn med en gås i spidsen, og at gæssene skiftes til at flyve forrest. Far forklarer, at gæssene flyver sådan, for at spidsgåsen kan bryde vinden, så det bliver lettere for de andre at flyve i den kraftige vind. Og hele tiden kan vi høre gæssenes kalden, det lyder bare så flot. 

Hvor er gæssene egentlig på vej hen, og hvorfor "synger" de?

07-09-2013

Malthe og Alberte havde stået et stykke tid og drøftet, hvad det dog var for et træ, det stod der midt i Morfars græsplæne. Det er jo ikke æbler, sagde Malthe klogt, for de ser sådan der ud og pegede på de omgivende æbletræer (og dem kender han for han elsker ananasæblerne som de er lige nu). Men hvad så? Kokosnødder, blev Malthe så enig med sig selv om, og Alberte gentog med fasthed i stemmen (som hun gør med alt, hvad Malthe siger) kokosnødder. Så var jeg nødt til at blande mig. Kastanjer! Og så måtte vi have en helt umoden grøn kastanje ned, skære den igennem og se, at den fine hvide blanke "nød" var parat inde under den stikkende skal til at blive brun, og til at blive til kastanjedyr, når ungerne kommer på efterårsferie. 

29-08-2013

Måske vi bare skal starte med at studere solsikkerne, men hold da op, hvor bliver det sjovt, når børnene kan lære om fibotallene, altså fibonaccital som faktisk blev registreret allerede i 1200-tallet, fantastisk. 

 Her vises solsikkens fibotal:

http://www.youtube.com/watch?v=rmanHxxrjvo

NB: Dette er ikke børnestof, men lidt Info til interesserede voksne! Inger Christensens "Alfabet" er skrevet efter fibonaccitallenes opbygning! Sådan! 

31-07-2013

Mon ikke alle børn har prøvet at fange vandmænd. I ferien brugte Malthe i hvert fald lang tid på projektet, og der var også pænt med vandmæng lige de dage, hvor børnene var her. Børnene skal selvfølgelig lære, at man ikke må være dyrplager, men hvor går grænsen med vandmænd? I al fald blev de samlet sammen i en spand, og så går der ikke ret længe, før der ikke rigtigt er nogen - levende - vandmænd tilbage. Det bliver et spændende dyr at studere.