H. C. Andersen

03-04-2013

Den 2. april er H. C. Andersens fødselsdag, og det får så en til at tænke på alle de dejlige læseoplevelser, der ligger i hans verden. Og ikke mindst dem man kan få gennem de mange flotte billedbøger, der findes, både gamle og nyere versioner. Her vil jeg omtale nogle af de bedste. Det er en fornøjelse for mig - jeg regner H. C. Andersen for at være en af mine yndlingsforfattere, han var intet mindre end genial, og selvom man tror, man kender historierne ud og ind, så giver de alligevel nye læseoplevelser hele tiden.

Måske kan de omtalte bøger ikke købes mere, men i hvert fald kan de lånes på biblioteket (eller for manges vedkommende hos Mormor).

02-04-2013

illustreret af Esben Hanefelt Kristensen, forlaget Sesam, 2004.

Denne bog har jeg taget med, fordi EHK's måde at lave illustrationer på en eller anden måde ligger så tæt op ad HCA's fantasiverden, billederne er små fortællinger i sig selv. Hans børnebibel er nok mere kendt, men denne bog er værd at kigge i og selvfølgelig læse eventyret med alle de fantastiske store og små begivenheder, der udspiller sig omkring det fine storkepar. Læsning til mange dage, kan godt læses for mindre børn.

02-04-2013

findes selvfølgelig i mange udgaver, men den jeg vil omtale her, er Peter Madsens tegneserie eller graphic novel, som den snarere er. Det er en myte, men en meget gribende historie, som ikke bliver mindre gribende i denne udgave.Tegningerne er som de andre Peter Madsen bøger, fx Menneskesønnen, og der er ikke sparet på effekterne, farverne osv. En meget flot bog, men en frygtelig barsk historie, og absolut ikke en småbørnsbog. 

Peter Madsen: Historien om en moder, forlaget Cobolt 2004 (kan stadig fås)

02-04-2013

illustreret af Irene Hedlund, forlaget Klematis 2004 (men udsolgt).

Tegningerne er meget fantasifulde, tænk engang at lade sommerfuglen = en langbenet HCA løbe på rulleskøjter! Alle opslag har to rammer, på venstresiden står teksten og på højresiden, som hele tiden skifter farve, vælter billederne ud af rammen med en masse detaljer, som kan snakkes om og uddybe historien. Og så er histrien jo en fin lille en, som også sagtens kan læses for småbørn.